برنامه گلگشتی یک روزه تنگه واشی ویژه بانوان برگزار شد
خلاصه خبر: تنگه واشی علاوه بر طبیعت زیبا، دارای آثار تاریخی زیادی نیز میباشد.
برنامه : پیاده روی تنگه واشی
تاریخ : 96/06/09
مربی: نصیر علیزاده
سرپرست: آمنه مصطفی پور
تهیه کننده گزارش: آمنه مصطفی پور
تنگه واشی یا تنگه ساواشی مکانی با جاذبههای گردشگری است که در حدود ۱۷ کیلومتری شهرفیروزکوه قرار گرفته و با داشتن آب و هوای مناسب در تابستانها، میزبان جمعیت کثیری از مسافران و گردشگران میباشد.
کلمه «واش» در زبان مازندرانی به معنای «چمن» میباشد. شاید یکی از جذابترین بخشهای سفر به تنگه واشی حرکت در رودخانهای است که در بین یک دره سنگی قرار دارد. با توجه به نزدیکی تنگه واشی به شهر تهران، امکان مسافرت یک روزه به این منطقه وجود دارد و بخصوص در تابستان هزاران نفر از ساکنین استان تهران و دیگر استانهای اطراف به این منطقه مسافرت میکنند.
در سالهای اخیر، بسیاری از موسسههای توریستی، اقدام به برگزاری تورهای گوناگونی در این منطقه نمودهاند که همین امر باعث افزایش شهرت و معروفیت این منطقه شدهاست.
این مکان شامل دو تنگه است که تنگه اول به «واشی» و تنگه دوم به «سا» معروف است. در انتهای تنگه دوم آبشاری با ارتفاع ۱۵ متر قرار دارد. مسیر پیادهروی از ابتدای تنگه اول طی سه بخش انجام میشود.
بخش اول: مسیر تنگه اول تا ابتدای دشت ساواشی حدود ۲۵۰متر
بخش دوم: راهپیمایی دشت ساواشی حدود ۱۷۰۰متر
بخش سوم: مسیر تنگه دوم تا رسیدن به آبشارحدود ۸۰۰متر
برای رفتن به تنگه ساواشی در کیلومتری ۲ جاده فیروزکوه-تهران، پس از ورود به یک جاده فرعی و طی ۱۰ کیلومتر روستای جلیزجند نمایان میگردد. این روستا در حاشیه یک دشت سرسبز با مزارع گندم و سیب زمینی و باغات مختلف بنا شدهاست. بعد از عبور از روستا و طی 4.5 کیلومتر در جادهای که میان دشت و در کنار جویهای پر از آب زلال، احداث شده، محل پیادهروی تنگه ساوشی شروع میشود.
بعد از عبور از تنگه اول و گذر از دشتی زیبا، تنگه دوم قرار گرفته که حدود ۲ کیلومتر با تنگه اولی فاصله دارد.
این تنگه هم مانند تنگه اول چشم نواز است و از دیوارههای سنگی آن در نقاط مختلف چشمههای آب زلال و خنک به سمت پایین روان است. در انتهای این تنگه نیز هیاهوی ریزش آب آبشاری زیبا مسافران را به خود میخواند تا در زیر آبشار و در هوای گرم تابستانه تنی به آب بزنند.
در تنگه واشی گیاه کمیاب باریجه که مصارف مهم صنعتی و دارویی دارد میروید. چیدن باریجه به دلیل کمیابی آن جرم است و پیگرد قانونی دارد.
آثار تاریخی:
تنگه واشی علاوه بر طبیعت زیبا، دارای آثار تاریخی زیادی نیز میباشد. یکی از سه کتیبه معروف دوره قاجار در این تنگه واقع شدهاست. دو کتیبه دیگر در چشمه علی شهر ری و کتیبه شکل شاه در پشتِ تونل وانا جاده هراز واقع شدهاند. هر سه این کتیبهها به دستور فتحعلی شاه قاجار حکاکی شدهاست. فتحعلی شاه که دوران پیش از پادشاهی خویش را در شیراز گذرانده بود، با دیدن نقش برجستههای آن دیار، سه نفر به نامهای حجارباشی، نقاش باشی و معمارباشی را مسؤول ساخت این سه کتبیه در تهران کرد.
کتیبه واقع در تنگه ساواشی دارای ابعاد شش در هفت متر است که وقایع زمان فتحعلی شاه دور تا دور کتیبه روایت شدهاست. بزرگترین نقش برجسته این کتیبهها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن میتوان عباس میرزا، علی قلی میرزا و علی نقی میرزا پسران فتحعلی شاه و همچنین نوادگانش را در حال شکار دید. این کتیبه که حدوداً ۱۸۵ سالهاست به گونهای در دل کوه حک شده که از بارش باران و تابش آفتاب در امان بودهاست اما صنعت گردشگری به آن آسیب وارد نمودهاست. تنگه ساواشی از سال ۱۲۷۵ متعلق به حاجی اسفندیار حامدی سنگسری و علی اقا حامدی اسفندیاری و سیامک حامدی تا کنون میباشد.
وعده گردهم آیی شرکت کنندگان ساعت 6:30 درب اصلی تربیت بدنی دانشگاه بود که به دلیل تاخیر دانشجویان شروع برنامه به 7 کشیده شد. پس از چک کردن اسامی لیست و تقسیم بارهای عمومی که شامل نهار و صبحانه هر شخص بود برنامه با حضور 21 نفراز دانشجویان دانشگاه مدرس شروع شد. وسیله نقلیه این برنامه یک دستگاه اتوبوس بود. برای جبران نیم ساعت تاخیر در زمان بندی برنامه تصمیم گرفته شد که صبحانه در اتوبوس صرف شود.
در همین حین از سمت راست و انتهای اتوبان شهید بابایی، وارد خروجی جاده دماوند شدیم و با عبور از زیر پل (شهدای منطقه ۴) از مسیر جاده قدیم جاجرود مسیر رو ادامه دادیم. ساعت 7:25 شهر جدید پردیس را رد کردیم.
پس از عبور از شهر بومهن ساعت 8:10 به دوراهی فیروزکوه و رودهن رسیدیم. مسیر سمت راست را به طرف شهرستان فیروزکوه ادامه دادیم - از روستای مهر آباد هم عبور کردیم.
ساعت 8:30 به شهرستان گیلاوند رسیدیم. در اینجا می توان مایحتاج لازم را برای برنامه تهیه کرد.
سرخده را رد کردیم. از دو تونل در جاده فیروزکوه عبور کردیم.
ساعت 9:15 بعد از دور زدن از میدان جلوی شهرداری در جهت دیگر جاده مسیر را ادامه دادیم تا جایی که در سمت راست مسیر تابلوی تنگه واشی و آبشار ساواشی دیده شود. وارد مسیر فرعی سمت راست شدیم. سر جاده اتوبوس به دلیل پارگی شلنگ آب توقف کرد و 45 دقیقه برای تعمیر اتوبوس منتظر ماندیم، برخی از دوستان از این فرصت بدست آمده استفاده کردن به جمع آوری زبالههای کنار جاده پرداختند. پس از تعمیر اتوبوس دوباره به جاده بازگشتیم و ساعت 9:50 به روستای جلیزجند و ابتدای مسیر اصلی برنامه رسیدیم.
ساعت 10:15 پس از پارک خودرو آماده حرکت شدیم و به سمت تنگه به راه افتدیم. از مسیری مناسب وارد رودخانه شدیم. رودخانه در میان تنگهای محصور شده بود. ابتدای مسیر، تحمل سرمای آب خیلی سخت بود ولی کم کم عادت کردیم.
آب رودخانه در بعضی جاها تا کمر هم بالا آمده بود. بعد از تنگه مسیر را ادامه دادیم. در مسیر حرکت ما تعدادی استراحتگاه وجود داشت. نیروی انتظامی هم در مسیر، حضور داشت و امنیت بیشتری نسبت به سال های قبل در طول مسیر برقرار بود.
بعد از عبور از تنگه دوم به آبشار ساواشی رسیدیم و در کنار دوستان چند عکس یادگاری گرفتیم و مسیر بازگشت را آغاز کردیم.
ساعت13:30 برای استراحت و صرف ناهار در کنار رودخانه توقف کردیم.
ساعت 14:15 مجددا به سمت تنگه اول حرکت کردیم. مسیر خیلی خلوت شده بود و حرکت داخل آب رودخانه لذت دوچندان پیدا کرده بود.
ساعت 16:20 بعد از عبور از تنگه و استراحتی کوتاه مدت در مسیر به پارکینگ رسیدیم و سوار اتوبوس شدیم.به سمت تهران حرکت کردیم. جاده ترافیک نسبتا سنگینی داشت. باعث شد که ساعت 19 برنامه جلوی درب اصلی تربیت بدنی به اتمام برسد.
10 مهر 1396 / تعداد نمایش : 3207