متن کامل خبر


 
برگزاری جلسه ی"سلامت مواد غذایی" در دانشکده کشاورزی

خلاصه خبر: در روز چهارشنبه مورخه 5/3/1395 جلسه ای با عنوان " پاسخگویی به برخی از شبهات و نگرانی ها در رابطه با سلامت مواد غذایی" در دانشکده کشاورزی برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی دانشکده کشاورزی در روز چهارشنبه مورخه 5/3/1395 جلسه ای با عنوان " پاسخگویی به برخی از شبهات و نگرانی ها در رابطه با سلامت مواد غذایی" در دانشکده کشاورزی برگزار گردید.

 این جلسه که به پیشنهاد آقای دکتر سلیمان عباسی، دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، و با همکاری انجمن علمی دانشجویان گروه صنایع غذایی و معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشکده و با حضور تعدادی از دانشجویان، اساتید و کارمندان دانشکده در سالن اجتماعات شهید خلوتی برگزار شد بیش از دو ساعت بطول انجامید.

در این جلسه آقای دکتر عباسی ابتدا مقدمه ای در رابطه با اهمیت غذا و تغذیه و نیز رابطه ی تغذیه با سلامت انسان ها و همچنین رابطه ی تغذیه با بیماری ها بیان کرد و سپس با اشاره به هرم غذایی و حفظ و مراعات تعادل و تنوع در مصرف مواد غذایی، بر استفاده از انواع مختلف مواد غذایی تاکید داشت.

وی ضمن بیان مطالبی در مورد عمده ترین کمبودهای تغذیه ای، به کمبود انرژی و پروتئین بویژه در کودکان و طبقات کم درآمد جامعه اشاره کرد و گفت: علاوه بر این کمبودها، کمبود ریزمغذی ها مانند کلسیم، آهن، روی، ید، فلور و ویتامین های A، Bو Dدر اغلب گروه های سنی و طبقات مختلف اجتماعی دیده می شود که از آن بعنوان "سوءتغذیه سلولی" یاد می شود.

آقای دکتر عباسی برای مقابله با این نوع سوءتغذیه، بر استفاده ی فراوان از انواع غلات سبوس دار، میوه ها، سبزی ها و حبوبات در تغذیه روزانه ی افراد تاکید کرد.

 در ادامه، وی با اشاره به سه عامل مرگ و میر مرتبط با تغذیه از جمله سرطان ها ، بیماری های قلبی و عروقی و دیابت، اظهار داشت که یکی از عمده ترین دلایل بروز این بیماری ها علاوه بر نبود فعالیت های فیزیکی و ورزشی و موارد خاص ژنتیکی، مرتبط با رژیم های غذایی و تغذیه افراد است و در این  رابطه به میزان بالای مصرف نمک، شکر و روغن در غذاها و فراورده های غذایی هشدار جدی داد و گفت: چاقی عامل اصلی بروز دو مورد از بیماری های یاد شده و بسیاری از مشکلات دیگر می باشد.

وی در بخش دیگری از سخنانش به سلامت موادغذایی و سازمان های نظارتی اشاره کرده و یادآور شد که علی رغم فعالیت های گسترده ی سازمان های نظارتی و کنترل کننده، بدلایل مختلف، تقلباتی در حوزه ی تولید و عرضه ی موادغذایی اتفاق می افتد که بخشی از این تقلبات مرتبط با ترکیبات، ویژگی ها و نظایر اینها بوده است که این گروه از تقلبات اثر چندانی بر سلامت مصرف کننده ندارند( تقلبات کم خطر)، در حالی که دسته ای دیگر از تقلبات که تقلبات پرخطر و تهدید کننده ی سلامتی تلقی می شوند، می توانند سلامت مصرف کننده و جامعه را به خطر بیاندازند. وی استفاده از رنگ ها و افزودنی های غیرمجاز و خطرناک و همچنین استفاده از برخی مواد خام اولیه ی واراداتی که فاقد استانداردهای لازم هستند را از جمله ی این تقلبات خواند و افزود: متاسفانه این نوع مواد خام اولیه بعضا از مبادی نامعلوم و بصورت قاچاق و یا بعضا بصورت سازمان یافته وارد کشور شده و در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند.

در ادامه وی به عمده ترین شبهات و نگرانی هایی که در روزهای اخیر در خبرها نقل شده و یا در شبکه های مجازی منتشر شده بود، اشاره کرد و وجود آبلیموهای تقلبی، رب گوجه فرنگی تقلبی، سرکه تقلبی و نظایر آن را از عمده ی این نگرانی ها خواند و یادآور شد که چنین فرآورده هایی اغلب توسط کارگاه های غیرمجاز و فاقد مجوزهای لازم و بعضا با بسته بندی ها و نشان های معتبر به بازار عرضه می شوند. آقای دکتر عباسی توصیه کرد که برای تهیه ی این نوع  فرآورده ها، حتی الامکان از فروشگاه های معتبر خریداری شود و حتی المقدور از لیموی تازه، گوجه ی تازه و مواد غذایی تازه و سالم استفاده شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش به وجود نمک زیاد و جوش شیرین در نان های لواش و بربری اشاره کرد و توصیه کرد که بهتر است از نان سنگک بدلیل عدم استفاده از جوش شیرین و دارا بودن سبوس استفاده شود.

وی در رابطه با سلامت فرآورده های گوشتی نیز خاطر نشان ساخت که هیچ کارخانه ی معتبری تحت هیچ شرایطی علاقه مند به استفاده از منابع گوشتی غیرمتعارف نظیر گوشت الاغ، گوشت سگ، گوشت گربه و امثال آن نیست و اصلا از لحاظ عقلی و منطقی هم امکان تهیه ی چنین گوشت هایی وجود ندارد و در حد صفر است.

وی در رابطه با تجارت میلیارد دلاری چای های قاچاق وارداتی توصیه کرد که حتی الامکان میزان مصرف چای، علیرغم ویژگی های مفید و دارویی آن، بدلیل وجود برخی شبهات و نگرانی ها در ارتباط با استفاده از رنگ ها و اسانس ها، کاهش یابد و در صورت امکان از چای های داخلی، علیرغم دیردم بودن، استفاده شود.

آقای دکترعباسی در پایان تاکید کرد که برای داشتن زندگی سالم حتما از گروه های موادغذایی بصورت متنوع و متعادل به همراه آب کافی در تغذیه روزانه استفاده شود. وی توصیه کرد بهتر است از نان ها و فرآورده های آردی تهیه شده از آرد کامل استفاده شود و از حبوبات و ادویه جات مختلف نظیر فلفل سیاه، فلفل قرمز، آویشن زردچوبه و زیره سیاه، بدلیل اثرات غذا –دارویی، در پخت غذا، تا حد امکان استفاده شود و از مصرف نوشابه ها و نوشیدنی های حاوی قند و نمک زیاد پرهیز گردد.

در ضمن انجام روزانه حداقل نیم ساعت ورزش روزانه برای داشتن بدنی سالم و جامعه ای پرنشاط ضروری است.

در پایان این جلسه مسابقه ای برگزار گردید و به نفرات برتر جوایزی اهدا شد.

لازم به ذکر است که آقای دکتر سلیمان عباسی، دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشکده کشاورزی، دارای تحصیلات عالی در حوزه ی علوم تغذیه و علوم صنایع غذایی با بیست و سه سال تجربه در این زمینه می باشد.

16 خرداد 1395 / تعداد نمایش : 604