متن کامل خبر


 
مرحوم دکتر صادق آیینه‌وند تلاش‌های زیادی در جهت ارائه چهره‌ای مطبوع از اسلام برای جوانان کرد

خلاصه خبر: همایش «آیینه‌وند، زن و معرفت تاریخی» امروز با حضور معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، رییس دانشگاه، شخصیت های علمی، استادان و محققان و خانواده زنده یاد دکتر آیینه وند در سالن دکتر میرحسنی دانشکده علوم انسانی برگزار شد.

همایش «آیینه‌وند، زن و معرفت تاریخی» امروز با حضور معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده، رییس دانشگاه، شخصیت های علمی، استادان و محققان و خانواده زنده یاد دکتر آیینه وند در سالن دکتر میرحسنی دانشکده علوم انسانی برگزار شد.

معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با ایراد سخنانی در این همایش گفت: تعمیق باورهای دینی مقدمه گسترش فرهنگ عفاف و حجاب است، بنابراین براساس ماده 230 برنامه پنجم توسعه، درصدد تعمیق باورهای دینی برآمده‌ایم.
شهیندخت مولاوردی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با ایراد سخنانی در این همایش گفت: امروزه زن مسلمان با فرصت‌ها و تهدیدهای زیادی روبه‌روست. با تغییرات پردامنه‌ای که در حوزه‌های مختلف به وجود آمده، عرصه‌های جدیدی پیش‌روی زنان گشوده شده است؛ اما از سوی دیگر آنان ممکن است با آسیب‌های نوپدیدی مواجه شوند. در این شرایط یک معاونت در دولت به تنهایی نمی‌تواند در جهت ترسیم جایگاه شایسته‌ای برای زنان تلاش کند. بنابراین تلاش می‌کنیم از تمام ظرفیت‌های موجود به ویژه مراکز علمی و دانشگاهی و نهادهای مدنی، بهره ببریم.
وی درباره برنامه‌های آینده معاونت امور زنان و خانواده در این زمینه اظهار کرد: تلاش می‌کنیم آثار و افکار حضرت امام (ره) را در نشست‌های بعدی بررسی کنیم و دیدگاه‌های مقام معظم رهبری در حوزه زنان می‌تواند به عنوان نقشه راه در جهت گشودن راهی به دور از افراط و تفریط و تحجر و ابتذال در حوزه زنان به ما کمک کند.

معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به خدمات مرحوم دکتر صادق آیینه‌وند اظهار کرد: بسیار وامدار دیدگاه‌های مرحوم آیینه‌وند در حوزه زنان و خانواده هستیم. او پدر رشته مطالعات زنان در ایران است. به درستی دکتر آیینه‌وند، آیینه تمام صداقت بود. این در حالی است که صداقت گوهر نایاب جامعه ما و عصر امروز است. جای دکتر آیینه‌وند به شدت خالی است تا در قحط‌ الرجال و قحط النساء دفاع از حقوق و جایگاه زن مسلمان فعالیت کند.
مولاوردی در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: در 150 سال اخیر با تحولات جامعه اسلامی، مطالعات زنان با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است. اکنون در جوامع اسلامی مسائل زنان مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین اندیشمندان معاصر به ویژه در جهان عرب و کشورهای دیگر موضوع را مورد توجه قرار داده‌اند.
وی با اشاره به جریان‌هایی که در این زمینه جریان نوگرای معرفت‌اندیش است، اظهار کرد: در جهان عرب و ایران رگه‌هایی از جریان وجود دارد. این جریان سنت و معرفت اسلامی را از درون نقد و برای فهم نوین از دین تلاش می‌کند. براساس دیدگاه‌های نواندیشان جهان معاصر، گوهر دین را از تجربه تاریخی اسلام باید تفکیک کرد. این دیدگاه تفسیر عقل‌گرا را پیش‌شرط تاثیر قوانین عادلانه قلمداد می‌کند و معرفت اسلامی شکل گرفته بین قرن‌های 3 تا 7 هجری قمری را زمینه‌ساز نابرابری می‌داند.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده اضافه کرد: طرفداران اجتهاد در مبانی معتقدند که در دنیای مدرن می‌توان زیست دینی داشت و باید مباحث حقوقی و میل به تجربه دینی را درک کنیم.
مولاوردی در ادامه گفت: این جریان به دنبال راهی است که سازگاری بین دینداری و دنیای مدرن ایجاد کند و براساس آن تا زمانی زیست مردم، زیست جهان سنتی باشد و نظام حقوقی بازتابی از عرف‌های جاری باشد، وضع موجود، وضع مطلوب تلقی می‌شود. به همین دلیل است که در حوزه زنان در 50 سال قبل اعتراضی نسبت به وضعیت زندگی وجود نداشت؛ اما به تدریج نابرابری‌های حقوقی طبیعی قلمداد نشد. در این شرایط بود که با مسائل زنان در جهان اسلام مواجه شدیم.

وی اضافه کرد: رویکرد مدنظر ما با توجه به درک مقتضیات زمانی سعی می‌کند با انجام مقایسه با گذشته، فاصله تمدنی با گذشته را در نظر بگیرد و این موارد را در اجتهاد در مبانی دخیل کند. اگر تلاش‌ها در این زمینه به نتیجه برسد، تحول بزرگی در فقهی به وجود می‌آید و موانع از سر راه پیشرفت زنان برداشته می‌شود. علاوه بر آن چهره‌ای درخشان از زن مسلمان به تصویر کشیده می‌شود.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به دیدگاه‌های مرحوم دکتر صادق آیینه‌وند درباره زنان اظهار داشت: او با دغدغه‌ای که نسبت به زن در جامعه و دین اسلام داشت، تلاش‌های زیادی در جهت ارائه چهره‌ای مطبوع از اسلام برای جوانان کرد.
مولاوردی با اشاره به تحقیقات مرحوم دکتر صادق آیینه‌وند اظهار کرد: او در یکی از تحقیقات خود تحت عنوان «زن و تاریخ» به نگاه‌های عصر جاهلی اشاره می‌کند و معتقد است ادبیات کهن غیرمسلمان در موارد مربوط به حوزه زنان رسوخ پیدا کرده و تحت عنوان احادیث مجعول به ادبیات زن ستیزانه منجر شده است. او همچنین به تاثیر باورهای یهود در بازتولید جاهلی در حوزه زنان اشاره می‌کند و معتقد است که لازم است به الگویی که از حضرت زهرا (س) به جامعه ارائه شده، بپردازیم و به کامل شناخته نشدن شخصیت ایشان اذعان می‌کند.
وی در ادامه گفت: به اعتقاد دکتر آیینه‌وند جوهر معصومان یک حقیقت تاریخی است که در هر شرایطی می‌توانیم منطبق به شرایط، آن را به روز و از آن استفاده کنیم.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده افزود: براساس دیدگاه‌های دکتر آیینه‌وند تصویر و تصور دختران امروز از حضرت زهرا (س) بسیار ناقص و این وضعیت بسیار باعث تأسف است.
مولاوردی اضافه کرد: مرحوم دکتر صادق آیینه‌وند در همه آثار خود تلاش می‌کند تفاوت نگاه تمدن جاهلی تمدن یونانی و... را با نگاه واقعی قرآن نسبت به زنان نشان دهد. اگر بتوانیم این تفکیک را قائل شویم، نگاه منفی نسبت به زن نخواهیم داشت، اما جایگاه فعلی زن در اجتماع اکنون مطلوب نیست.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در پایان اظهار کرد: نگاه درستی در صدر اسلام نسبت به زنان وجود داشت و در مجلس رسول خدا (ص) نکوهش زن ممنوع بود.
این همایش با سخنرانی های شخصیت های علمی و برخی استادان دانشگاه ادامه یافت.


25 آذر 1394 / تعداد نمایش : 1622