متن کامل خبر


 
افتتاح دبیرخانه دائمی گفتگوی های فرهنگی ایران و بالکان در دانشگاه تربیت مدرس

خلاصه خبر:

همایش بین المللی گفتگوی های فرهنگی ایران و بالکان؛ بررسی انديشه هاي نعیم فراشری (شاعر فارسی سرای آلبانی) چهاردهم اسفندماه جاری با حضور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رئیس جمهور سابق آلبانی، معاون آکادمی علوم آلبانی و جمعی از اساتید و صاحب نظران در سالن اجتماعات شهید مطهری دانشگاه برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه، دکتر غلامحسین زاده رئیس دانشکده علوم انسانی ضمن خوشامدگویی به حاضرین، برگزاری این همایش را طلیعه ی آغاز همکاری های علمی- فرهنگی با کشور آلبانی دانست و گفت: روابط میان کشورها بر اساس معیارهای گوناگون اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ... ایجاد می شود. روابط اقتصادی و سیاسی کشورها اغلب بر مبنای منافع کشورها شکل می گیرد و اگر روزی منافع تغییر کند، روابط نیز تغییر شکل می دهد. معمولا این قبیل روابط تابع متغیرهای زودگذری هستند اما مبنای روابط فرهنگی میان کشورها و ملت ها بر اساس همفکری، همدلی، صلح، برابری و برادری، انسان دوستی، نگاه و جهان بینی های مشترک، علایق و پیوند های مشابه شکل می گیرد و به دنبال جذب منافع نیست.
وی افزود: همایش بزرگداشت محمد نعیم فراشری و بررسی آراء و اندیشه های این شاعر آزاده که از شخصیت های بزرگ آلبانی می باشد نیز ضمن پیوند دو ملت ایران و آلبانی سرآغاز همکاری های علمی و دانشگاهی خواهد بود.
مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده علوم انسانی ضمن تأکید بر اهمیت فعالیت های علمی- بین المللی از آمادگی کامل دانشگاه تربیت مدرس جهت همکاری با دانشگاه ها و مراکز علمی کشور آلبانی خبر داد.
در ادامه ی مراسم دکتر ابراهیمی رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از نعیم فراشری به عنوان شخصیتی تحول آفرین در تاریخ آلبانی یاد کرد و اظهار داشت: این همایش فرصتی ایجاد کرد که در کنار یکدیگر با تبادل اندیشه و تعامل فرهنگی بر صلح و دوستی بین ملت ها تأکید کنیم. این برنامه آغاز حرکتی نو است که امیدواریم با همت اساتید و اندیشمندان استمرار یابد.
وی تصریح کرد: تاریخ کهن ایران زمین، نخستین منشور حقوق بشر که به دست کوروش کبیر تدوین شد، تمدن بزرگ ایران که از تأثیرگذارترین تمدن های بشری لقب گرفت، شاعران به نامی همچون مولانا، سعدی، حافظ و خیام که بسیاری از شعرای جهان را تحت تأثیر قرار دادند، فرهنگ، هنر و اصالت ایرانی، همگی پیام دوستی، محبت، برابری و اخلاق را در دنیا پراکنده ساختند. این حقیقتی انکارناپذیر است که زبان فارسی زبان فرهنگ، عشق و معنویت است و نعیم فراشری نیز دلبسته ی زبان فارسی، فرهنگ ایران و مکتب اهل بیت بود.
دکتر ابراهیمی با اشاره به منظومه ی کربلا نعیم فراشری خاطر نشان کرد: واقعه ی کربلا منبع الهام فراشری شد. او عاشق حقیقت، آزادی و امام حسین (ع) بود و با مجموعه آثارش به زبان فارسی حلقه ی پیوند ما و منطقه بالکان شد. در واقع نعیم فراشری پلی میان شرق و غرب ساخت و در انتقال ارزش های فرهنگی مشرق زمین به جهانیان اثرگذار بود. فرهنگ، زبان و ادبیات فارسی تا قبل از دوران زندگی فراشری به هند و چین رفته بود و در بالکان به عنوان زبان عرفان منطقه وجود داشت و با تلاش وی در آلبانی بیشتر شناخته شد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پایان پیشنهاد تأسیس میز آلبانی شناسی در دانشگاه تربیت مدرس و ایجاد میز ایران شناسی در آکادمی علوم آلبانی را مطرح کرد و از آن به عنوان یکی از راه های گشایش درهای ارتباط و تعامل بیشتر دو ملت در قلمرو فرهنگی، نام برد.
دکتر نوبختی دبیر علمی همایش در بخش دیگری از مراسم ضمن ارائه گزارشی کوتاه، از افتتاح دبیرخانه دائمی گفتگوی های فرهنگی ایران و بالکان در دانشگاه تربیت مدرس خبر داد و گفت: 25 مقاله کامل و 40 چکیده مقاله از سوی اساتید و اندیشمندان داخلی و خارجی به دبیرخانه همایش رسید که برخی از آن ها در قالب سخنرانی در نشست های تخصصی ارائه می شود.
در ادامه ی مراسم افتتاحیه پس از سخنرانی پروفسور رجب میدانی ( رئیس جمهور سابق آلبانی) از انتشارات همایش شامل دیوان تخیلات نعیم فراشری، کتاب دستور زبان و ادبیات فارسی نعیم فراشری، ویژه نامه همایش نعیم فراشری و چکیده مقالات همایش به زبان های فارسی، آلبانیایی و انگلیسی رونمایی شد.
گفتنی است، همایش بررسی انديشه هاي نعیم فراشری (شاعر فارسی سرای آلبانی) با برگزاری 4 نشست تخصصی در قالب دو کمیسیون عرفان و تصوف و کمیسیون زبان و ادبیات فارسی ادامه یافت.


14 اسفند 1396 / تعداد نمایش : 1216