ارائه کننده: سیده مهسا سجادی اطاقسرا استاد راهنما: دکتر سیدفخرالدین حسینی استاد ناظر داخلی: دکتر مسعود رضایی استاد ناظر خارجی: دکتر سیدمهدی اجاق نماینده تحصیلات تکمیلی: دکتر مسعود رضایی تاریخ: 1402/11/11 ساعت: 13 مکان: ساختمان علوم دریایی
چکیده: افزایش روبهرشد استفاده از مواد پلاستیکی و همچنین بازیافت دشوار اکثر این مواد، صنایع بسته بندی را به تحقیق در مورد مواد زیست تخریب پذیر ترغیب نموده است. علاوه براین، کیفیت و ایمنی مواد غذایی از نگرانی های عمده در صنعت غذا هستند. این پژوهش به منظور تهیه و ارزیابی فیلم دولایه بر مبنای پلیکاپرولاکتون (PCL)[1] - کیتوزان (CH)[2]/ژلاتینماهی (FG)[3]/موم زنبورعسل (BW)[4] (CGB)[5] جهت کاربرد در بسته بندی مواد غذایی و ارزیابی فیلم دولایه بهینه حاوی آستازانتین (AST)[6] به منظور فراهم نمودن فیلم بستهبندی آنتیاکسیدانی انجام گرفت. در راستای این هدف، فیلم های دولایه با نسبت های مختلف پلیمری (100PCL:0CGB)، (77/5PCL:22/5CGB)، (55PCL:45CGB)، (32/5PCL:67/5CGB)، (0PCL:100CGB) تهیه شدند و تیمار بهینه پس از ارزیابی ویژگی های فیلم، تعیین شد. سپس به تیمار بهینه (55PCL:45CGB) موردنظر، AST آزاد در سه نسبت مختلف (1/۰، 25/۰ و 5/0%) افزوده شده و خواص فیزیکی، مکانیکی، ساختاری و آنتیاکسیدانی فیلم ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. فیلم PCL بیشترین مقاومت مکانیکی و همچنین خواص مقاومت در برابر بخار آب را نشان داد، به طوریکه حضور آن در فیلم دولایه سبب بهبود خواص ذکر شده در فیلم مرکب سه جزئی (CGB) گردید. ازطرفی شفافیت فیلم PCL بهوسیله لایه CGB بهبود یافت. در ادامه، بهمنظور تولید فیلم های آنتیاکسیدانی، AST در سه غلظت متفاوت (1/0، 25/0 و 5/0%) بهعنوان آنتیاکسیدان به فیلم بهینه 55PCL:45CGB اضافه گردید. نتایج حاصل، حاکی از بهبود شفافیت فیلم دولایه با افزودن AST تا سطح 25/۰ درصد است؛ ولی با افزایش غلظت آن به 8/0 درصد، شفافیت فیلم تا حدی کاهش یافت. همچنین، فیلم دارای 5/0 درصد AST حداکثر تخریب کنندگی رادیکال آزاد DPPH را از خود نشان داد. نتایج این تحقیق نشان داد که فیلم دولایه PCL/CGB حاوی AST، میتواند جهت طراحی و توسعه فیلم های بستهبندی ضد اکسیدانی باهدف بهبود کیفیت و افزایش زمان ماندگاری محصولات غذایی مورداستفاده قرار گیرد.
|